maanantai 19. huhtikuuta 2021

Helppo ja nopea ohje hameen ompeluun

Ostaessani tätä kangasta suunnittelin tekeväni mekon, mutta minulle kävi taas klassikot! Nimittäin ostin kangasta liian vähän.. ja tämä ei ole ensimmäinen kerta. Miksei sitä voi ostaa kerralla reilusti jotta kangas varmasti riittää? Kävin liikkeessä uudestaan ja kangas oli tietysti loppunut. Hyvä minä. Jospa seuraavalla kerralla oppisin. ;) Mekosta tuli näin hame.

Pahoittelut kuvien huonosta laadusta! Iltahämärässä joulukuussa kun pakertaa niin senhän tietää mikä on valon määrä. Ostin kangasta yhden metrin joka toimii nyt vyötärömittana. Kuvassa kangas on siis kaksinkerroin. Mittasin pituuden summan mutikassa, mutta lopulta kangasta jäi aikalailleen tasan saman verran. Joten pituus on noin 140/2=70 cm. Kuvassa siis kankaan korkeus 70 cm ja leveys 50 cm. Ompelin alkuun oikean reunan ja silitin sauman auki. Tämän jälkeen huolittelin ylä- sekä alasauman.

Sen jälkeen mittasin tarvittavan määrän kuminauhaa vyötärön mukaan (halleluja, sattumalta löytyi juuri oikean levyistä kuminauhaa). Toki ompeleelle täytyy ottaa muutama sentti ylimääräistä. Ompelin liitoskohdan ristiin rastiin muutamia kertoja jotta se pysyy varmasti kiinni.

Kun tein riittävän pitävän ompeleen kuminauhaan, rupesin tekemään sille kankaasta "resorikujaa" kääntämällä kankaan huolitellun pään kuminauhan alle. Kangas oli sen verran ohutta ja liukasta joten laitoin reilusti nuppineuloja. Alla olevassa kuvassa on siis vyötärö-kohta.

Ommellessa pitää olla tarkkana ettei ompele kuminauhan päältä. Jos näin käy, purkuhommat kutsuvat. Sitä mukaa kun ommelta syntyy, vedetään välillä kangasta jotta se rypyttyy ja tilaa ompelulle tulee jälleen. Kun vyötärö on ommeltu loppuun, kannattaa venyttää resoria ja varmistaa ettei se kinnaa mistään.

Viimeisenä vuorossa helman ompelu. Taitoin reunan pari kertaa ja käytin taas nuppineuloja apuna. Sitten vielä loppusilitys ja mekko onkin valmis!

Tämä sopii mielestäni hyvin sekä arkimekoksi että juhlavampiin tilaisuuksiin. Nyt vaan odotellaan niitä lämpimiä kevätkelejä! :)Ei kommentteja:

Lähetä kommentti