maanantai 10. heinäkuuta 2017

Itse tehty lankkupöytä!

Olen kuullut sanottavan monesti "kärsivällisyys palkitaan". Näin se todellakin palkittiin. Tämä viheliäisen pöytä on vihdoinkin valmistunut! Taisimme aloittaa tee-se-itse-lankkupöytä-projektin kun lunta oli maassa ja kerkesin haaveilla tämmöisestä pöydästä jo muutamia vuosia. Kun saimme lankut mökiltä ylijäämätavarana, lähdimme suunnittelemaan pöydän tekoa etsimällä netistä sopivaa pöydänrungon mallia.



Työstämisen aloitimme poistamalla lankuista ensiksi kaarnaosat. Tämän jälkeen rakensimme pöydän rungon, jotta lankkuja pystyisi paremmin mallailemaan pöydän päällä.



Lankut olivat oletettavasti vähän kieroja joten jouduimme poistamaan päädyistä puuta niiden vakauttamiseksi. Tämä meni jo sen verran puusepän työksi, että pysyttelin reilusti taaemmalla ;) Sen jälkeen alkoikin se suurin ja aikaa vievin osuus. Nimittäin pöydän pinnan höylääminen ja hiominen. Ei muuten ihan parilla kerroilla saatu sitä vaihetta valmiiksi. Yllättävän paljon raakalautaa saa hioa sileän pinnan saamiseksi.


Hiomisen jälkeen peitettiin lankuissa ötököiden tekemät kolot liimapuruseoksella. Olen sen verran ötökkäkammoinen, että syynäsin kyllä kaikki kolot huolella läpi! En usko että niissä koloissa kukaan enää asustelisi, mutta parempi mennä varman päälle. Halusimme lankuista vanhahtavan näköiset joten hullulta kuin se tuntuukin, loputtoman hiomisen jälkeen alkoi pöydän pinnan kuluttaminen.. Hinkkasimme lankkuja teräsharjalla pitkin poikin ja heitimme pultteja, muttereita, puukkoja (hui!), mustetta ja ties mitä muuta niiden päälle.


Yllättävän hyvältä ja vanhalta jälki näyttää kaikkialta. Yritin myös hioa pöytien kulmia sieltä täältä kuluneeksi.



Lopuksi maalasimme rungon valkoiseksi ja lankut vahasimme antiikkitammella. Näin syntyi meidän näköisemme pöytä :) Kirjoittamani työvaiheet ovat omasta päästämme ja nämä eivät varmastikkaan ole oikeat tavat rakentaa. Työn valmistumista hankaloitti työverstaan sijainti ja ajoittain motivaation puutekkin.. :) Mutta sanottakkoon että kyllä tämä aikaisemman pöytämme voittaa! Vai mitä mieltä olette?



Nyt kun yksi urakka on vihdoinkin saatu valmiiksi ja kuljetettu kotiin, niin toinen suurempi urakka odottaa herkeämättä ovella.. Nimittäin se parveke :)

Aurinkoisen lämmintä iltaa kaikille!



3 kommenttia:

  1. Kovan työn ootte tehneet, mutta upea pöytä, ei voi kun ihailla.
    Hienon värinen, sopii noihin tuoleihin hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Juu meinasi kyllä usko loppua matkan varrella, mutta kannatti :)

      Poista
  2. Voi kuinka kaunis pöytä! Sisareni haaveilee pöydän tekemisestä, mutta hänen tyylinsä on suhteellisen moderni ja pelkistetty. Hän onkin miettinyt, että voisi jaloiksi käyttää esimerkiksi huonekaluputkia, ja sitten maalata ne esimerkiksi mustaksi. Ihanaa kun ihmiset ovat niin käteviä käsistään, olisipa itsellänikin samanlaisia lahjoja!

    VastaaPoista