maanantai 30. lokakuuta 2017

Diy pikkupöytä trigonometrian turvin!

Maanantai moikat! Viikonloppu meni taas hujahduksessa ompelun ja konsertin merkeissä. Sellaisia lisää kiitos. :) Asuttuani pääkaupunkiseudulla jo tovin, huomaan kuinka minusta onkin tullut varsinainen kulttuurihirmu. Koko ajan pitää olla jos jonkinlaista konserttia tai muuta tapahtumaa katsomassa. Hyvä niin! Mutta nyt varsinaiseen aiheeseen. Sain syntymäpäivälahjaksi (vielä suuret kiitokset!! <3) todella upean tarjottimen ja sitä ihastellessa huomasin tuttuun tapaan hehkulampun palavan pääni yläpuolella. Tästähän tulee olohuoneeseen pikkupöytä! Taas heinäseipäät hyötykäyttöön (jeee!). Kaikista haastavinta näissä rakenteluissa on suunnitella ja piirtää hyvät ohjeet. Ensimmäistä kertaa huomasin, miten peruskoulussa opeteltu matematiikka pääsi todellakin hyötykäyttöön ihan käytännössä. 

 

En halunnut itse tarjotinta kiinnittää mihinkään vaan leikkasin vaneerista ympyrän, mihin jalat tulevat paikoilleen. Ympyrän piirrettyäni jaoin vaneerin vielä kolmeen osaan (360/3=120), josta muodostuivat siten jalkojen paikat. 


Sitten tuleekin se vaikein osuus. Nimittäin jalkojen leikkaus ja niiden kulmat. Miten sahata ja mitata kulmat oikein jos haluan niihin kaltevuutta? Avukseni saapui rakas trigonometria! Piirsin paperille yhden kaltevan jalan ja siitä muodostuneen kolmion. Tietämällä kaksi arvoa saadaan tarvittava kolmaskin. Päätin pituudeksi 49,5 cm (49,5 cm + vaneerin paksuus 1,5 cm antaa korkeudeksi halutun 51 cm) ja kokeilin kaltevuudeksi 8 astetta. Cosinilla ratkaistu yhtälö antoi alla olevan kuvan mukaisesti heinäseipään pituudeksi 50 cm.


Lopuksi ruuvasin sahatut heinäseipäät vaneriin kiinni. 
Tarjotin on sen verran painava, että se pysyy hyvin paikoillaan ilman sen kummempia kiinnityksiä. Pöytä kaipasi vielä selvästi jotakin ja keksin laittaa vanhan nahkaremmin jalkoihin somisteeksi. Näissä värkkäilyissä on ehdottomasti parasta se, että vanhoille asioille löydetään uutta käyttöä! Siitä tulee ihan sairaan hyvä fiilis! Nahkaremmi on tarttunut mukaani joskus SA-kaupasta. Mistäpä tuota tietää missä sekin on ollut mukana..? :)Yhteenvetona voin todeta, että kaiken a ja o näissä värkkäilyissä on kyllä hyvä suunnittelu! Ja ei, suunnitellessani tätä en todellakaan hoksannut käyttää trigonometriaa vaan kyllä vinkki tuli ihan viisaammalta henkilöltä. ;) Mutta hei taas tuli opittua uutta ja mikäs on sen parempaa! :)

Mahtavaa viikon alkua!2 kommenttia: