tiistai 24. marraskuuta 2020

Risut ja havuset talteen kaadetuista puista

 Meillä oli pari viikonloppua sitten puunkaatajaistalkoot mökillä. Kaadoimme pari isoa puuta - koivun ja kuusen. Laskimme puun rungoista, että ikää niillä oli yli 30 vuotta. Ne ovat nähneet siis enemmän elämää kuin minä! Hurja juttu, mutta joutuivat kuitenkin valitettavasti polttopuiksi huonon sijaintinsa ja kuntonsa vuoksi. Risuja ja havusia raivatessa otin samalla muutamia oksia talteen. Ajattelin tehdä niistä risupuun jouluvaloille sekä jouluisen havukranssin.


Aloitin risupuun työstämisen sillä että kasasin oksia jämäkästi yhteen nippuun. Oksat saavat olla aika pitkiä jotta puusta tulee tarpeeksi korkea. Kun nippu oli mielestäni tarpeeksi paksu, laitoin ne tiukasti yhteen kiinni juuresta rautalangalla. Tässä kannattaa olla apuri jos vain mahdollista. Toinen puristaa nippua ja toinen kiinnittää sen tiukasti rautalangalla. Tällöin puusta tulee tukeva ja napakka. Tämän jälkeen puu kannattaa laittaa lattialle ja alkaa varovasti kieputtamaan lankaa ylöspäin. Tässä vaiheessa sitä ei kannata tiukasti sitoa jotta puusta tulisi muhkea. Latvan kohdalla langan voi taas sitoa tiukasti ja tiheään jotta siitä tulee muotoiltava. Lankaa ei siis missään vaiheessa katkaista, vasta ihan lopussa. Puun latvan voi halutessaan taivuttaa.

Loppurisuista tein vielä sydämen seinälle koristeeksi. Tässäkin työstö alkaa nipun tekemisestä ja sen sitomisesta juuresta tiukalle. Tämän jälkeen nippu puolitetaan ja ne taivutetaan molemmat sydämen muotoiseksi ja yhdistetään rautalangalla taas toisiinsa rusetin kohdalta. Rautalankaa kieputetaan loppuun saakka. Irtonaiset hapsut työnsin risujen väliin piiloon.

 Valot risupuussa antavat kivan loppusilauksen! :) Havuista tein vielä jouluisen kranssin. Sidoin risuista ensin kehikon jonka päälle aloitin havujen kiinnittämisen. Rautalankaa en taaskaan katkaissut kuin vasta lopussa ja siihenkin jätin kunnon pätkän kranssin ripustamista varten. Alkuun kranssi näytti vähän homssuiselta, mutta ulkonäkö parani huomattavasti kun leikkasin sieltä täältä havuja samanpituisiksi. Kuumaliimalla saisi vaikka ja mitä kivaa näihin koristeeksi. Minulla ei täällä mökillä sellaista kuitenkaan ollut joten kiinnitin kanelitangot rautalangalla ja rusetit sidoin havuihin sellaisenaan.

Havut muistuttivat minua allergiasta ja sain itseni yllättävän nopeasti tukkoon. Olin unohtanut tämän riesan viime vuodelta, kun meillä oli oikea kuusi sisällä. Katsotaan miten käy tänä jouluna. Joutaako nakkaamaan kuusen ulos ja lähteä muovikaupoille? ;)

Ihanaa joulun odotusta! :)

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti